Contentmapping – wat is het en hoe werkt het?

16 december 2021

Als je The Post zegt, zeg je contentmapping. Al jarenlang geven we workshops in deze manier van content distribueren. En daarom mag een blog over contentmapping op onze eigen website natuurlijk niet ontbreken.

Als je googelt op ‘contentmapping’, is de eerste hit een artikel van onze founder Carlijn Postma op Frankwatching. Het heet ‘Contentmapping: vergroot het bereik & verleng de levensduur van je content’ en hoewel het uit 2014 komt en in internettermen dus hoogbejaard is, is de boodschap nog steeds hartstikke relevant: zorg ervoor dat je content een zo groot mogelijk relevant publiek bereikt. Met contentmapping kun je de effectiviteit, levensduur en het bereik van je content organisch vergroten.

Groter organisch bereik

Met contentmapping creëer je een groter bereik door te fragmenteren; door regelmatig kleine teasers te delen, steeds met een andere invalshoek, trigger je mensen om door te klikken naar jouw contentitem. Je verspreidt je content over de tijd en de sociale kanalen, en richt je teasers inhoudelijk, zowel in beeld als tekst, op het publiek dat zich op een bepaald kanaal bevindt. Je verwijst altijd naar de complete video of het hele verhaal op je eigen landingspagina, je wil dat het publiek doorklikt en op precies de goede plek terechtkomt.

 

Zo bereiken je organische updates je publiek

Uit onderzoek blijkt dat volgers je posts vanwege het algoritme bijna niet organisch tegenkomen. Zo ziet nog maar 2,4% van de volgers op Instagram geplaatste foto’s voorbijkomen. Varieer daarom ook in tijdstippen en verspreid het plaatsen van updates over de dag. Op die manier bereik je het grootste publiek. Interactie met je publiek is ook van belang. Activeer je publiek om ze te laten reageren op posts en om jouw content te delen. Door niet alleen informatie te zenden maar het gesprek aan te gaan, zorg je voor meer zichtbaarheid bij een groter publiek.

 

Contentmapping in 5 stappen

1.    Bepaal je onderwerp.
Welk contentitem wil jij als merk of bedrijf onder de aandacht brengen bij je publiek? Dat kan een bestaande uiting zijn, die je opnieuw onder de aandacht wil brengen. Bijvoorbeeld een artikel, blogpost, video of podcast.

2.    Bedenk subonderwerpen
Deel het contentitem dat je hebt gekozen op in meerdere subonderwerpen. Denk goed na over de relevantie van je subonderwerp. Kom je er niet uit? Bedenk dan hoe je het contentitem zou opdelen in alinea’s, zoals bij een artikel.

3.    Bedenk invalshoeken bij je subonderwerpen
Bedenk bij de verschillende subonderwerpen een aantal invalshoeken voor je updates. Denk daarbij na over de vorm waarin je dat het beste kunt gieten. Is het een foto met een citaat? Een infographic of een korte quote in video? Als je het vaker doet, merk je dat je tijdens de productie van je content al na gaat denken over je contentmaps. Tijdens het maken kun je bijvoorbeeld een extra quootje opnemen of beelden te schieten voor een trailer.

4.    Bepaal de contenttypen en kanalen
Je plaatst deze berichten niet allemaal tegelijk, en zeker niet op hetzelfde kanaal. Daarom moet je nadenken over het kanaal waarop je de verwijzende content wil plaatsen. Houd bij het bedenken van de contenttypen rekening met de eigenschappen van het netwerk of medium.

5.    Plan je posts over een langere periode
Nu je de contentmaps hebt bedacht en hebt bepaald op welke kanalen ze passen, kun je de maken en inplannen.

 

Aan de slag!

That’s it! Easy, toch? Wil je graag meer weten? Onze gezellige collega’s Mark en Annemarijn geven trainingen in contentmapping en kunnen je nog veel meer vertellen over originele invalshoeken, de laatste trends per medium en handige tips en trucs. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

The Post is een SIXD' Agency.
Meet SIXD' here.