Contentmarketing is een langetermijnaanpak (maar je kunt het prima meten!)

16 december 2021

Als je vandaag start met contentmarketing, is de kans klein dat je daar morgen al de vruchten van plukt. Contentmarketing is een langetermijnstrategie die draait om storytelling: je wilt je publiek meenemen in je verhaal, ervoor interesseren, en daar heb je tijd voor nodig. Maar hoelang duurt het dan voordat je contentmarketingstrategie zijn vruchten af gaat werpen? En hoe meet je dat eigenlijk? We praten je bij.

Allereerst: waarom is contentmarketing een langetermijnstrategie? Da’s redelijk eenvoudig: een stukje (branded) content resulteert op korte termijn misschien in wat extra aandacht, maar op de lange termijn houd je daar geen publiek mee vast. En wellicht dat er eens een lead of een sale uit je content komt, maar over het algemeen heb je er meer voor nodig.

Jouw merk = Breaking Bad

Vergelijk het maar eens met een succesvolle televisieserie zoals Breaking Bad of Grey’s Anatomy. Stel dat er slechts twee afleveringen zouden worden gemaakt, dan kun je niet bouwen aan je verhaallijn, dan heb je slechts twee momenten waarop alles moet worden verteld. Dan kun je weliswaar aandacht trekken, maar niet vasthouden, terwijl de kracht van een serie juist is dat het verhaal wordt opgebouwd. Dat je personen steeds beter leert kennen en gaat begrijpen.

 

Hoe meet je het effect?

Contentmarketing gaat om het opbouwen van een trouw publiek, inspelen op hun behoeften en soms ook flink de diepte in duiken om inhoudelijk aan de eisen van je publiek te voldoen. En om de vergelijking met een televisieserie weer te maken: soms heb je een heel seizoen nodig voordat het eerste deel van je strategie staat en je de positieve effecten kan merken. Maar hoe meet je het effect van contentmarketing? Kijk je naar views, uitkijkpercentage, naar kliks, verkeer naar je website, time-on-site, conversie, backlinks, engagement?

Weten wat te meten

Het meten van een uitgebreide contentstrategie is soms best uitdagend. Er valt namelijk heel veel te meten, maar hoe genereer je nuttige data? En hoe vertaal je de data van video’s, artikelen en podcasts naar iets waar je mee verder kunt bouwen? Wanneer vinden we eigenlijk dat we voldoende rendement halen? Deze vragen vooraf stellen, is het begin van het antwoord. We gaan even streng zijn: we moeten veel vaker doelen afspreken als het gaat om contentmarketing. Die kunnen betrekking hebben op conversie, maar ook op het bouwen van je merk. Denk bijvoorbeeld aan publiek opbouwen, uitkijkpercentages, scrolldiepte en terugkerende bezoekers. Hoeveel mensen wil je bereiken en beïnvloeden met je content? Leg het vooraf vast, zodat je een getal hebt om naartoe te sturen. Dát is het geheim van goede data.

Meten en optimaliseren

En afhankelijk van die doelen én het type content, maken we een dashboard waarop we alles in de gaten houden.  Zo zien we na verloop van tijd wat goed werkt en waar er iets niet lekker loopt. Daar kunnen we vervolgens weer op optimaliseren, om nieuwe afleveringen en seizoenen steeds beter aan te laten sluiten bij de behoeften van het publiek.

Meer informatie?

Wil je meer weten over het stellen van KPI’s in contentmarketing, het meten van de contentmarketingstrategie of waarom wij toch élke keer weer die vergelijking met Netflix maken? Lees verder op onze blogpagina of bel onze collega Aukje voor een kop koffie en een bak popcorn. Dat combineert namelijk prima.

 

The Post is een SIXD' Agency.
Meet SIXD' here.