Doelgroep of publiek in contentmarketing: wat is het verschil?

16 december 2021

Als we het hebben over contentmarketing, dan praten we over het overbrengen van een boodschap in tekst, beeld of geluid. Daarvoor heb je lezers, kijkers en luisteraars nodig. Publiek, dus! In dit artikel leggen we je uit waarom wij jouw doelgroep als publiek behandelen.

Wij gebruiken dus liever de term publiek dan doelgroep. Het belangrijkste verschil is dat de doelgroep is bepaald door de afzender. Daar kan de doelgroep zelf niets aan doen. Eigenlijk een heel arrogante benadering, als je er even over nadenkt. De afzender bepaalt wie het wil bereiken, ongeacht of die groep dat wil en of het er behoefte aan heeft.

Waarom publiek?

Publiek daarentegen is zelfsturend. Het bepaalt zelf of het wel of niet jouw publiek wil zijn. Met andere woorden: als jouw merk niet relevant of interessant is voor het publiek, dan negeert het je content. Doelgroepen zijn nog altijd relevant in marketing. Bijvoorbeeld voor productontwikkeling en zeker ook bij de distributie van content via externe media. Maar voor bingemarketing heb je publiek nodig. Vrijwillig publiek.

Zo maak jij betere content

Waarom? Omdat je, door je publiek als vrijwillige lezer/kijker/luistereraar te behandelen, je betere content gaat maken. Je maakt content die A) leuk genoeg is om vrijwillig tijd aan te besteden en B) relevant genoeg is om er meerdere afleveringen van te bekijken. Om een goede beschrijving van je publiek te geven, is het handig om eens na te denken over jullie gemeenschappelijke interesses. Waar kunnen jouw merk en je publiek op een authentieke geloofwaardige manier samen over praten?

Relevant op het juiste moment

Vervolgens gaan we een stapje verder, naar de belevingswereld van het publiek. Een belevingswereld is een doorvertaling van de publieksbeschrijving. Het is de ‘mindset’ van het publiek. Een belevingswereld geeft inzicht in (latente) contentbehoeften waar jij als merk relevant kunt zijn. Binnen zo’n mindset speelt het moment ook een grote rol. De belangrijkste vraag is dus: waar is je publiek mee bezig op het moment dat je nog niet relevant bent, maar wel kunt zijn?

De belevingswerelden van DELA

Tijd voor een voorbeeld! Bij coöperatie DELA zijn vijf belevingswerelden waarin DELA relevant kan zijn.  Veel daarvan hebben te maken met het moment waarop het publiek ontvankelijk is voor content van DELA. Bijvoorbeeld als er iemand in je omgeving is overleden. Dat vraagt om andere content dan wanneer je zelf ernstig ziek wordt en mogelijk komt te overlijden. Beide zijn relevante belevingswerelden voor content van DELA, maar vragen om een andere benadering.

Meer weten?

Helder? Aan de slag dan maar! Schrijf de gezamenlijke interesses van jou en je publiek eens op. En ga daarna aan de slag met een belevingswereld. Op welk moment kun jij relevant worden in het leven van je publiek? Food for thought, hmm? Praat er eens over verder met onze collega Aukje, ze helpt je graag verder!

The Post is een SIXD' Agency.
Meet SIXD' here.