Van employer branding strategie tot nieuwe collega

6 december 2022

Een campagne voor openstaande functies, een sterke tekst op je werken-bij-pagina en aansprekende vacatureteksten. Je hebt waarschijnlijk al een heleboel geprobeerd. Employer branding is niet eenvoudig. Werving ligt vaak bij iemand anders dan bij de afdeling marketing. En dat is precies waar het misgaat: je employer branding strategie lijkt niet op je contentmarketingstrategie.

Je communiceert met je klanten anders dan met je potentiële collega’s. Waarom? Je wil toch dat sollicitanten aanvoelen of ze bij je bedrijf passen? Recruiters en HR-medewerkers hebben de taak om nieuwe collega’s binnen te halen. Zij zijn vaak geen communicatieprofessionals en hebben een andere communicatiestijl dan de rest van je bedrijf. Dat is op te lossen met contentmarketing.

Een sterk werkgeversmerk

Je hebt een ijzersterke propositie nodig, zodat je toekomstige collega niet meer om je heen kan. Zet je bedrijf inhoudelijk stevig neer en positioneer jezelf als goede werkgever. Je propositie is een belofte van jouw bedrijf aan de ander: een duidelijke reden waarom een persoon die jij wil bereiken nú moet kiezen voor jouw werkgeversmerk. Een merk positioneren is een verhaal vertellen. Van hoofdrolspelers tot arena en van thema’s tot plot.

Een concreet voorbeeld daarvan halen we uit onze case voor Eneco eMobility. Eneco kwam bij ons met de vraag of wij HR wilden helpen met het opzetten van een template voor vacatureteksten. Deze opdracht hebben we verdiept door het complete werkgeversmerk erbij te pakken.

Samenwerking tussen HR en contentmarketing

Voor Eneco eMobility linkten we de laadpaal aan de carrière: lading geven aan je carrière. Je ziet in de employer branding terug waar de werkgever voor staat: duurzaamheid, vernieuwing en persoonlijke aanpak. 

Neem je werving mee in je contentstrategie. Jouw producten en diensten zowel online als offline goed neerzetten doe je met contentmarketing. Met contentmarketing creëer je oprechte interesse in een onderwerp. Met deze strategie haal je het publiek naar jou toe, in plaats van dat jij als merk op zoek moet naar de doelgroep. Contentmarketing is daar zijn waar jouw publiek is, zodat ze voor jou kiezen. Ideaal om je volgende werknemer te vinden.

De werken-bij-pagina

Stel: je vacatureteksten zijn goed, maar als mensen solliciteren, landen ze op een pagina die totaal niet past bij het bedrijf. Dat was het geval bij Eneco eMobility. We trokken het werkgeversmerk door in de beleving op de werken-bij-pagina’s.

Met de werken-bij-pagina vertel je het verhaal van jouw bedrijf als werkgever. Het is een pagina die in één klap duidelijk maakt wat voor bedrijf je bent, waar je voor staat en hoe het is om bij jou te werken. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de vacatures. Hierin wil de werkzoekende kunnen lezen of diegene zich thuis gaat voelen in de organisatie.

Alles duidelijk? Draaien maar.

Het draaien van een sterke wervingscampagne doe je met mooie beelden en aansprekende teksten. Goede fotografie zorgt bijvoorbeeld voor een authentiek merk, omdat je in beeld de sfeer van een bedrijf kan neerzetten. Videocontent helpt om snel een duidelijk beeld te krijgen van een organisatie en met teksten raak je mensen, of raak je ze kwijt. Haal alles uit je content met goede distributie. Zonder distributie heb je geen publiek. En zonder publiek heb je geen nieuwe collega’s.

Voor Eneco eMobility maakten we een wervingsvideo die inzoomt op een gemiddelde werkdag bij Eneco eMobility: we legden de collega’s vast, passend bij de kernwaarden van het bedrijf. De vacatureteksten goten we in een format, zodat Eneco in de toekomst zelf de vacatureteksten en socialmediaposts kan maken. De content werd daarna verspreid in een wervingscampagne.

Zelf aan de slag met je employer branding

Nieuwe collega’s binnenhalen is nog nooit zo moeilijk geweest. Er zijn banen in overvloed en jouw bedrijf moet er maar net uitspringen voor die ideale sollicitant. Daarom nog vier tips om zelf aan de slag te gaan met jouw employer branding strategie:

  1. Zie je werving als onderdeel van je contentmarketingstrategie, zodat alles dat je online publiceert bij elkaar past.
  2. Heb je eigenlijk wel duidelijk waar jouw werkgeversmerk voor staat? Bepaal eerst wat je wil uitdragen en wie je wil zijn, voordat je naar buiten treedt. Zelfverzekerdheid van een bedrijf komt beter over bij de sollicitant dan een twijfelachtige branding.
  3. Laat je sollicitanten landen op een goede pagina waar jouw bedrijf sterk naar voren komt. Besteed aandacht aan foto’s, video’s en teksten op de werken-bij-pagina.
  4. Durf jezelf te laten zien. Distributie is net zo belangrijk als een goed geschreven tekst. Zonder distributie wordt die tekst immers niet gelezen. Durf verder te denken dan een social advertising campagne en kijk naar de mogelijkheden die er online en offline zijn.

Kom je er niet uit? Heb je hulp nodig met je employer branding strategie of contentmarketingstrategie? Wij helpen je. Zoals we voor Eneco eMobility deden.

Meer weten 
over dit project

Deze persoon helpt je graag verder.

Contact
Aukje Oosterveen
Aukje Oosterveen
Lead Account
The Post is een SIXD' Agency.
Meet SIXD' here.